Attract : Drift och underhåll i tätorten - Rosander, Peter; Johansson, Charlotta (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2016)
Den stadsomvandling som pågår i de två kommunerna Kiruna och Gällivare sker på grund av gruvindustrins utveckling och innebär att delar av samhällena flyttas och förnyas. Då ett nytt samhälle ska byggas upp skapas goda förutsättningar att bygga och utforma klokt med hänsyn till drift och underhåll av gator och vägar och samtidigt bygga attraktivt, vackert, tryggt, säkert och grönt. Tillsammans med kommunerna samt ett antal företag har Luleå tekniska universitet undersökt faktorer som är betydelsefulla för att underlätta, förbättra och effektivisera drift och underhåll. Planering för svenska städer sker oftast traditionellt med sommar som utgångspunkt trots att det råder andra årstider än sommar större delen av året. Planering för vinter är viktigt för att minska risken för snöröjningsskador och halkolyckor, omhänderta smältvattenvolymer, mm. Det är många olika behov som måste tillgodoses, både från boende och trafik och detta är förenat med kostnader. För att samla information och kunskap har det genomförts intervjuer med driftspersonal från både kommunerna och företag. En workshop med experter inom planering och utformning har genomförts. Syftet med workshopen var att lyfta fram goda, innovativa och funktionella förslag och lösningar på planering och utformning i en stadsmiljö med avseende främst på vinterväghållning. Organisationerna med drift och underhåll i Gällivare och Kiruna är relativt likartade, en viss del av vinterunderhållet sköts av en kommunal del och resterande är upphandlat till entreprenörer. Små maskiner är mindre vanliga och saknar också den kapacitet som kan krävas ibland för att hantera stora snömängder. En mindre maskin är ibland bättre eller kanske enda alternativet om det är trångt men entreprenörerna anser det svårt att få ekonomi på en sådan maskin. Fler och fler privatpersoner anlitar företag till maskinell snöröjning av den privata gården. Allt oftare upplever kommunernas entreprenörer att den ”privata snön” tippas på kommunala ytor vilket oftast inte är tillåtet och skapar merarbete. ...