Product development path : development of a supportive method focusing on design rationale - Mossing, Erik (2008)
Detta examensarbete har utförts för att ge en teoretisk bakgrund till och förbättra ett begrepp från produktutvecklingsprocessen Participatory Product Innovation (P2I), Roadmap. P2I har utvecklats av Avdelningen för Funktionella Produkter (FPD) vid Luleå tekniska universitet (LTU) och är den produktutvecklingsprocess som används av studenter och handledare under avslutningskursen för civilingenjörer inom maskinteknik och produktutveckling. I P2I är Roadmap ett centralt begrepp som förtydligar och klargör för ett produktutvecklingsprojekts olika intressenter vad som är huvudsyftet med projektet och varför det startats. En ny modell utvecklades för att dels förtydliga att arbetet är en kontinuerlig process och dels för att förtydliga syftet med processen. Den nya processen kallas i examensarbetet Product Development Path (PDP) och är ett dokument som utvecklas under hela den konceptuella fasen av produktutvecklingsprocessen och syftar till att redogöra för processen som lett fram till det slutgiltiga resultatet. PDP kan tillämpas på de flesta produktutvecklingsmetoder, till exempel Ulrich&Eppinger’s Product design and Development och Cooper’s Stage Gate model. I korthet innehåller PDP två huvuddelar: Mission Statement och Design Rationale. Mission Statement görs i den inledande fasen i ett projekt och innehåller information om intressenter, målsättningar och målgrupper. Design Rationale innehåller kortfattade beskrivningar av beslut och resultat av de moment som ingår i produktutvecklingsprocessen. Det är viktigt att hela tiden fokusera på varför istället för vad och hur för syftet är att förbättra och kommunicera problemförståelse och beslutsbakgrund inom projektet så att alla intressenter är införstådda, inte bara inledningsvis utan även under arbetets gång. Design Rationale har två underliggande syften. Att göra beslutsprecesser explicita samt bibehålla förståelse för beslut och resultat. PDP ersätter inte befintliga utvecklingsmetoder utan syftar istället till att komplettera dem. Validerat; 20101217 ...