Microdestination, vad är det? - Liljestrand, Felicia; Larsson, Rebecka; Fahlén, Caroline (Luleå tekniska universitet, Medier ljudteknik och upplevelseproduktion och teater, 2016)
Begreppet microdestination har börjat figurera och få större betydelse inom svensk samt global turism och Furunäset i Piteå vill utvecklas till en microdestination. Dock finns ingen vedertagen definition av begreppet. Syftet med detta arbete är att utforma en definition av begreppet microdestination samt undersöka hur upplevelseproduktionsperspektivet kan tillämpas på en microdestination i Furunäset. Arbetet har därigenom undersökt möjligheten att länka samman upplevelseekonomin med microdestinationer. Syftet uppnåddes genom två litteraturstudier samt en fallstudie på Furunäset. Ena litteraturstudierna hade fokus på microdestinationer och den andra på upplevelseproduktion inom turism. Definitionen som utformades för begreppet microdestination i detta arbete är: En microdestination är en destination inom destinationen. Upplevelseproduktionsperspektivet syftar till att kunna skapa meningsfulla och minnesvärda upplevelser för individer och gäster. Denna studie resulterade även i direktiv om hur upplevelseproduktionsperspektivet kan tillämpas på en microdestination i Furunäset. The term microdestination has started to form and gain importance in the tourism sector. But there is no general definition to be found on the term microdestination. The purpose of this bachelor thesis is to define microdestinations and to examine how the experience production perspective may be applied to the microdestination Furunäset. Using two literature studies and one case study on Furunäset this thesis examines the possibility of combining the experience economy with microdestinations. The definition brought forth through this thesis is: A microdestination is a destination within a destination. The aim of experience production perspectives is to create meaningful and memorable experiences for customers and individuals. The thesis finalizes in giving some ideas and suggestions, on how to apply experience production perspectives at a microdestination in Furunäset.