Geochemical evaluation of mine water quality in an open-pit site remediated by backfilling and sealing - Villain, Lucile; Alakangas, Lena; Öhlander, Björn (Luleå tekniska universitet, Geovetenskap och miljöteknik, 2010)
En geokemisk utvärdering av gruvvattenkvaliteten i ett efterbehandlat dagbrott, Kimheden, genomfördes år 2009. Kimheden är en liten koppargruva som är belägen i Västerbotten, Norra Sverige, som var i produktion under 70-talet för Boliden AB. Den återfylldes av gråberg och förseglades med lerig morän 1996. Ytvatten- och grundvattenprover togs på plats under sommaren 2009. Det har dessutom genomförts regelbunden provtagning av områdets huvudvattendrag av Boliden AB sedan 1983. Resultaten visar att metall koncentrationerna minskade samt att pH-värdet ökade efter genomförd efterbehandling, vilket indikerar en fördelaktig utveckling av vattenkvaliteten. Godkänd; 2010; 20101216 (lucvyl)