Jämställdhetsintegrering som lärande förändring - Gunnarsson, Ewa; Amundsdotter, Eva (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2010)
Detta bidrag presenterar ett pågående tillämpat genus- och jämställdhetsprojekt - Genus- och jämställdhetsutveckling i Fastelaboratoriet. Projektet syftar till en ökad och hållbar jämställdhetsintegrering och högre genusmedvetenhet i ett innovationssystem. I projektet deltar 8 industripartner samt 6 akademiska avdelningar och två genusforskare vid Luleå tekniska universitet. En genusteoretisk plattform “doing gender in organisations” kombineras i projektet med en interaktiv forsknings- och utvecklingsansats med syftet att öka hållbarheten i förändringsprocessen. I papret görs ett nedslag i processen hos en industriell partner. Bidraget beskriver erfarenheter från hur en grupp mellanchefer i ett tekniskt och mansdominerat industriföretag reflekterar över mötet med genusteori och lärande kopplat till nya handlingsmönster hos dem själva. Deltagande interaktiva metoder, som genusobservationer och ”concentric circles” beskrivs som ”framkallar” kulturen så att värderingar och normer som hindrar en ökad jämställdhetsintegrering och genuskompetensutveckling blir synliga. En övergripande diskussion förs om reflekterande läroprocesser och medforskning i organisationer med nyttoinriktade mål och en handlingskultur med starkt fokus på problemlösning inramat av ett naturvetenskapligt paradigm. Ett paradigm där en naturlig måttstock är den evidensbaserade forskningens. Papret problematiserar även hur förändringar i en jämställdhetsintegreringsprocess kan förstår och mätas i relation till begrepp som radikal och inkrementell förändring. Godkänd; 2010; 20101216 (evaamu)