Biometech, Centre of Excellence : en förstudie - Sandström, Åke; Sundkvist, Jan-Eric; Södermark, Gunnar (Luleå tekniska universitet, Industriell miljö- och processteknik, 2002)
På uppdrag av Skellefteå kommun pågår en studie som avser möjligheten att skapa ett forsknings- och utvecklingscenter i norra Sverige. Ett så kallat "Centre of Excellence". Centret ska vara inriktat på forskning och utveckling av hydrometallurgiska processer, med särskild inriktning på biohydrometallurgi. Studien genomförs i samarbete med Umeå Universitet, Luleå tekniska Universitet och Boliden Mineral. Centret planeras bli en självständig juridisk enhet med egna anläggningar för forskning och utveckling. Samtidigt är tanken att centret ska samarbeta intimt med institut och universitet. Målsättningen är också att knyta högre utbildning till centret. I studien ingår byggandet av en hydrometallurgisk demonstrationsanläggning placerad i Boliden. Anläggningen planeras bli i en sådan skala och omfattning att den tillåter utveckling och demonstration av olika processer för en mängd olika produkter. Idén är att olika företag och organisationer ska kunna använda centret med dess resurser, för att utveckla och demonstrera processer tekniskt, miljömässigt och ekonomiskt. Godkänd; 2002; 20070117 (ysko)