Aktivitet: Norrbottensakademiens ekonomipris för bästa examensarbete inom ekonomi 2012 - Bäckström, Kristoffer (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2012)
Motivering:Uppsatsen använder patentdata för flera länder över en längre tidsperiod för att med hjälp av ekonometriska metoder studera hur energipolitiken påverkat innovationsbenägenheten i solenergiteknologi. Bäckström har gjort ett imponerande jobb med att samla in data och diskutera dess reliabilitet samt validitet. Han utgår från teorin om endogen (inducerad) teknisk utveckling och använder avancerade metoder (s.k. count data modelling) för att analysera effekterna av t.ex. stödformer och FoU (och deras interaktion) på patentbenägenheten. Uppsatsen genererar flera viktiga resultat och är så pass bra att den (i en förkortad version) skulle kunna publiceras i en erkänd vetenskaplig tidskrift. Kristoffer Bäckström är en värdig mottagare av NOAKs ekonomipris. Land: Sverige; Ort: Luleå; Startdatum: 21/11/2012; Slutdatum: 21/11/2012; Roll: Deltagare; Typ: Övrigt (t.ex. priser, externa föreläsningar och andra aktiviteter) - Priser, stipendier, utmärkelser