Project: SITE - Smart IT för Energibesparing - Gylling, Arne; Lassinantti, Josefin; Waara, Åsa; Parnes, Peter; Ståhlbröst, Anna (Luleå tekniska universitet, CDT, 2015)
Från ansökan: "Projektet skall via användarmedverkan, med skolungdomar och lärare på Tunaskolan i Luleå, kombinerat med smart IT och design av nya innovativa sätt för visualisering utveckla nya metoder för att minska energiförbrukningen. Projektet bygger vidare på resultat och samarbeten med både nationella och internationella EU projekt inom området energibesparing med fokus på användarmedverkan.Vi vill tillsammans med skolungdomar, morgondagens beslutsfattare, och via deras "normala" kommunikationsvägar (Internet, Web 2.0, Facebook etc) sprida och engagera om energi och miljö. Genom att bygga demonstratorer vill vi lära oss hur och vad man bör fokusera på för att både spara energi men även bidra till en större medvetenhet för områdena. Vi vet att ungdomar idag mycket snabbare sprider "god" information och huvudfokus för projektet är att tillsammans med ungdomarna förstå vad och på vilket sätt energiutnyttjandet skall visualiseras för att "nå ut" och spridas.Vårt mål är att engagera skolan, elever, lärare och besökare, till att bidra med idéer för hur man kan spara energi och värna om miljön. Tillsammans med projektdeltagarna kommer nya Internet-baserade applikationer attutvecklas för visualisering av i realtid uppmätt energiutnyttjande. Tillvägagångssättet kommer vara baserat på att genom korta och snabba iterationer sätta nya versioner av de utvecklade applikationerna "i händerna" påungdomarna som varit med och designat själva hur applikationerna ska se ut för att presentera energiförbrukning på ett enkelt sätt.Vi avser också att via medverkande företag, baserat på resultat i projektet, utveckla nya affärer och vi kommer kontinuerligt under projektet att sprida information om framsteg via Internet, konferenser samt andra samarbetsprojekt. Anteckningar: De genomförda aktiviteterna var ett antal fokusgrupper om energimedvetenhet i tre högstadieklasser i Luleå som hade en skärm (från KYAB) för energivisualisering i sina klassrum. Utöver detta arbetade vi med hur man skulle designa för ökad energimedvetenhet.; ...