Project: MyHealth@Age - Melander-Wikman, Anita; Bergvall-Kåreborn, Birgitta; Isaksson, Lennart (Luleå tekniska universitet, Hälsa och rehabilitering, 2013)
MyHealth@Age projektet utvecklade tjänster och produkter som aktivt involverar äldre personer i deras egen vård- och omsorg för att de ska få bättre hälsa, trygghet och välbefinnande. Målsättningen var att de äldre ska förbli så friska och välmående att de klarar sig själva 3-5 år längre än vad som annars vore fallet. På så sätt ökas de äldres livskvalitet samtidigt som vård- och omsorgsorganisationerna ges bättre verksamhetsförutsättningar. I nära samverkan med äldre slutanvändare, vård- och omsorgspersonal, leverantörer och forskare utvecklades produkter och tjänster för mobilt trygghetslarm, ordinerad egenvård samt social samverkan. Syftet var att de nya produkterna och tjänsterna ska bli viktiga för medverkande aktörers konkurrenskraft, tillväxtmöjligheter (företag) och verksamhetsförutsättningar (organisationer).De vård- och omsorgsorganisationer som involverades i det svenska fältprovet var Luleå och Bodens kommun samt Norrbottens läns landsting. Projektet genomfördes januari 2008-december 2010. Fältprov genomfördes september 2009 – november 2010 i Boden/Luleå, Tromsö och Belfast för utvärdering och vidareutveckling av tjänsterna och produkterna. Fältproven involverade 15-tal äldre slutanvändare per land samt berörd primärvård- och kommunal omsorgspersonal. Totalt var 15 organisationer och företag engagerade i projektet. MyHealth@Age projektet finansierades av EU programmet Norra Periferin. Publikationer: Towards sustainable business models from healthcare technology research; Från MobiHealth till MyHealth@Age: utveckling av teknik med deltagande metodik; Participation in living lab: designing systems with users; Developing mobile ICT for improved health, safety and well-being together with elderly people: experiences from the MyHealth@Age (2008-2010) project; A Model for Reflective Participatory Design: The Role of Participation, Voice and Space; Status: Avslutat; Period: 01/01/2008 → 31/12/2010