Project: e-Home HealthCare @ North Calotte - Melander-Wikman, Anita (Luleå tekniska universitet, Hälsa och rehabilitering, 2013)
Projektet är en gemensam nordisk ansats för vård i hemmet, i regionerna Kemi-Tornio, Luleå-Boden, Rovaniemi-Ranua och Tromsø. Syfte och mål Projektets syfte var att skapa en bättre och effektivare vård genom att utveckla och testa nya verksamhetsstöd och mobila lösningar till personal som arbetar med vård i hemmet. Till problembilden hör att andelen äldre människor i befolkningen ökar, de stora avstånden i de nordiska länderna och det minskande antalet människor som arbetar med äldrevård. Genomförande Det gjordes olika tester i de olika geografiska områdena. Gemensamt var att man använde bärbara datorer, handterminaler och olika lösningar för kommunikation för överföring av information. Upplägget var också likartat. Man tog fram det system man ville testa, utbildade personalen som skulle använda det och genomförde och utvärderade testerna. Försöken i Luleå bestod dels av en teknisk del och dels en forskardel. Den tekniska delen gick ut på att testa en mobil handenhet medan forskardelen handlade om att studera hur personalen upplever att använda ny teknik i arbetet. Utöver detta skulle förändrade arbetssätt och rutiner utvärderas. Resultat Deltagarna upplever att det förbättrade informationsflödet sparar tid och gör informationen mer tillgänglig, även under hembesöken. Detta förde med sig ökad flexibilitet, säkerhet och kunskap om brukarna. Personalen i Luleå poängterar att det blev betydligt lugnare och mindre stress då arbetsdagen började, tack vara den centraliserade planeringen. Det upptäcktes inga negativa etiska konsekvenser med användandet av ICT i vården. Tvärtom ökas informationssäkerheten tack vare användandet av lösenord och definitionen av yrkesroller som användes för att styra vilken information olika personer skulle ha tillgång till. Vetenskapliga resultat Ett antal vetenskapliga artiklar har publicerats och presentationer av projektet har gjorts vid ett flertal konferenser, bl a the International Telemedicine Conference i Tromsö och the Nordic Conference on Telemedicine i Umeå. Projektet har också ...