Projekt: Pekplattan som resurs – ett pedagogiskt verktyg för lärare och lärande - Ekberg, Niclas; Lind, Per; Bergdahl, Ulla-Britt; Edström, Kattis; Högström, Per; Grape, Monica; Lindmark, Kerstin; Lidström-Öhman, Gunnel (Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, 2014)
Sammanfattning: Projektet syftar till att utforska pekplattans pedagogiska möjligheter och utveckla metoder som berikar undervisningen och lärandet. Vi avser använda pekplattan för kommunikation och interaktion, för pedagogiska framställningar, som organisatoriskt stöd för studenten i dennes studier och som del i lärarens dagliga administrativa arbete. Vi ämnar även utveckla metoder för att bättre tillvarata lärandets multimodala aspekter, dvs. att med utgångspunkt i olika kombinationer av bild, film, ljud och skriven text finna nya vägar till kunskapsrepresentation och reflektion. Projektet bidrar således till en flexiblare lärmiljö, högre kvalitet i undervisningen samt till studentens engagemang och självständighet att själv göra, äga och visa. Utvecklingsprojektet fokuserar förskollärarprogrammets lärare och studenter, med dess profilering mot naturvetenskap och teknik, och i förlängningen studentens professionalitet i yrkesrollen. Resultaten blir dock högst relevanta för lärare och studenter på LTU:s övriga utbildningar. Resultatspridning sker genom projektrapport, anordnande av öppna seminarier och i våra pedagogiska nätverk inom och utom universitetet. Projektet beviljades medel av dels IT-beredningen, LTU, december 2013, uppgående till 200TKr och dels Pedagogisk utvecklingsfond, Luleå tekniska universitet, maj 2014 (omgång 3) uppgående till 440TKr Publikationer: Slutrapport: Pekplattan som resurs: ett pedagogiskt verktyg för lärare och lärande; Pekplattan och lärarutbildningen: om studenters och pekplattors intra-agerande; Finansieringskälla: Internal funding (public); Forskningsprogram: Pedagogisk utvecklingsfond; Belopp: 440 000,00 Svenska kronor; Finansieringskälla: Internal funding (public); Forskningsprogram: IT-beredningen; Belopp: 200 000,00 Svenska kronor; Status: Pågående; Period: 03/03/2014 → 26/06/2015