Verkstad på temat SNÖHANTERING, Kiruna - Johansson, Charlotta (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2013)
Verkstaden anordnas inom Attracts WP3 där vi arbetar med utemiljö i tätorten. Med snöhantering avses olika aspekter av snö, t .ex. hur vi hanterar, lagrar och transporterar snö i tätorten. Även snöns positiva egenskaper ska användas. Snön smälter dessutom på våren.Exempel på frågor som behandlas:• Vad är det vi (barn, ungdomar, vuxna, äldre, funktionshindrade, lediga, turister, yrkesverksamma osv) uppskattar med snö• Hur ska vi hantera snöupplag så att snön inte blir ett problem?• Hur ska snö hanteras och förvaras - redan vid projektering av stadsmiljön?• hur stor infiltrationsyta behövs för snöupplag• hur brett går det att snöröja maskinellt, hur smalt går det att snöröja maskinellt• hur bred behöver GC-ytor och en gata vara i relation till snöförvaring• Var, och hur, är det lämpligt att snö används som ett aktivt gestaltningselement i staden, ex som landskap, torg, lek, byggnader, scen, bänkar, trappor, konst och skulptur? Godkänd; 2013; 20150401 (chjo) Attract - Attraktiva, hållbara livsmiljöer i kallt klimat