Maria de Buenos Aires : en tangopassion i två akter (Norrbottensmusiken, 2011)
Kammaropera Maria de Buenos AiresPiteå, Studio AcusticumMitt ansvar i produktionen var det konstnärliga ledarskapet och den musikaliska instuderingen.Astor Piazzolla (1921-1992) är den legendariske skaparen av "den nya tangon". Och av en helt ny form av scenkonst, där musik, dans, rörelse, sång och dialog smälter samman – poetiskt och gränsöverskridande. I det katolska macho-Argentina, och fördriven av de folkliga kvarterens missunnsamhet, tvingas Maria att bli en fallen kvinna, utlämnad till storstadens natt. Hon dör men återuppstår, för att slutligen föda ett barn – kanske den nye Frälsaren – men inte en pojke, utan en flicka.Ett myllrande persongalleri omger Maria i det sensuella, komiska och farliga Buenos Aires: Berättaren/Poeten/Anden och hans marionetter, psykoanalytiker (Buenos Aires är den stad i världen som har flest psykoanalytiker.), tjuvar och prostituerade, studenter och gatusångare, murare och pastabagerskor. Maria de Buenos Aires lyser mörkt som företrädare för Latinamerikas unika konstyttring: den magiska realismen, här lyft och buren av musiken: tango, habanera, vals och mycket mer.Skapad i ett Argentina, där "allt får förändras – utom tangon", visar Piazzollas storverk att förändring är möjlig.Maria de Buenos AiresArtistic director Petter SundkvistDirector Anna Azcárate Opera director Tomas Isacsson Translator Leif Janzon Lighting designer Maria Ros Palmklint Lighting engineer Lars Lidström Lighting engineer t.b.a.Sound designer Oscar Lovnér Costume designer Ina AnderssonCostume assistant Maja Lindström Hair & Makeup designer Tira Blixt Choreographer Gilda Stillbäck Producer Håkan Ekman Marketing manager Annelii Backman Technical producer Mats Lundberg Stage manager Tomas Hörtin Korrepetitor for Annika Skoglund Henrik Löwenmark Korrepetitor in Stockholm Erik Lanninger Korrepetitor in Stockholm Georg Öquist Korrepetitor for Ylva Gruen Stefan Nilsson Korrepetitor for Malin and Margret Robert Råberg Korrepetitor in Piteå Britt Wennberg Maria Annika SkoglundEl Duende Lars-Erik Berenett Singer ...