Mått för tillgänglighet i järnvägen - Stenström, Christer (Luleå tekniska universitet, Drift, underhåll och akustik, 2015)
Tillgänglighet är ett mått på driftsäkerhet och mäter förmågan hos en enhet att kunna utföra krävd funktion under angivna förutsättningar vid ett givet tillfälle eller tidsintervall. Mått på tillgänglighet kan hittas i många områden, såsom inom elektronik, IT, militär, elnät och industri. Men ett sådan mått har inte integrerats i järnvägar enligt erkända definitioner. Måttet är intressant eftersom det inbegriper både tekniska och organisatoriska faktorer. Vikten av att kunna mäta tillgänglighet i järnvägar har betonats i olika järnvägsprojekt, t.ex. i EU-projektet INNOTRACK. Därmed, som en del i projektet Åtgärds- och effektmodell, i samarbete med Trafikverket, Järnvägstekniskt centrum och Luleå tekniska universitet, har tillgänglighet som mått inom järnvägar studerats.Resultet visar att det föreslagna tillgänglighetmåttet ger en högre korrelation med tågförseningar (R^2 = 0,94) än vad funktionsfel ger med tågförseningar (R^2 = 0,73). Resultatet är rimligt eftersom tillgängligheten beror på funktionssäkerhet, underhållsmässighet och underhållssäkerhet, d.v.s. det innefattar funktionsfel, reparationstid och logistiktid. Godkänd; 2015; 20141229 (chrste) Link and effect model application through life cycle cost and return of investment analysis