Användning av processimulering för att identifiera flaskhalsar i malmbehandlingssystem - Öberg, Eva Alldén; Pålsson, Bertil (Luleå tekniska universitet, Industriell miljö- och processteknik, 2008)
LKAB beslöt 2004 att starta en grundläggande studie som underlag för framtida expansion av anläggningarna i Malmberget. En del processer och produktionslinjer riskerade att bli flaskhalsar i framtiden. I den här rapporterade studien är det sovringsverket som undersökts och resultatet visade att flera enhetsoperationer kommer att vara begränsande med nuvarande maskinpark. Därför var ett syfte med studien att undersöka hur byte av maskiner skulle påverka kapacitet och drift samt om de framtida produktionsplanerna kunde innehållas. Sovringsprocessen har genomgående simulerats med ModsimTM för ett antal olika fall, som har skilt sig åt i järnhalt och partikelstorleksfördelningar hos ingående malm. Modelleringsparametrarna har hämtats, till en del från existerande undersökningar i pilotskala, men i största möjliga utsträckning från mätningar i existerande kretsar. Simuleringarna visade att installation av nya siktar skulle ge en väsentligt förbättrad drift, men också att nya krossar skulle vara en förbättring eftersom de skulle kunna köras fullmatade med snävare ansättning, vilket skulle ge process-tekniska fördelar. Under 2007 har de flesta av de föreslagna åtgärderna genomförts och resultatet visar att flaskhalsarna är borta och att halter och massbalanser är till och med bättre än vad som förutsågs i simuleringarna. Godkänd; 2008; 20080316 (palle)