Kvinnors erfarenheter som civilingenjörer i byggbranschen : arbetsvillkor och genus - Cettner, Annicka (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2007)
Min forskning handlar om att undersöka och beskriva kvinnors erfarenheter som civilingenjörer i byggbranschen. Syftet är att med ett genusperspektiv på kvinnors villkor i byggbranschen starta en fördjupad diskussion om hur och varför kvinnor väljer eller inte väljer att göra karriär inom bygg.Resultat från tidigare utförd förstudie (Berggren K., Hedman-Pétursson E., 2004) som var ett samarbetet mellan NCC Construction och Luleå tekniska universitet, visar att ca 30 % av de kvinnor som utexaminerats som civilingenjörer i Väg och vatten valde bort byggbranschen.Förstudiens resultat sammanfaller väl med den högst aktuella samhällsdebatt som betonar byggbranschens rekryteringsbehov i framtiden. Byggbranschens företrädare säger själva att de vill bredda rekryteringsunderlaget och ta in fler kvinnor. Det har även i en sorts integrerad rekryterings- och jämställdhetsanda under många år genomförts generella samhällsinsatser för att "höja kvinnors teknikintresse" och sakta har andelen kvinnor som utexamineras som civilingenjörer ökat. Men byggbranschen har fortfarande svårt att att öka andelen kvinnor samt att behålla de få som söker sig dit. Den fråga som intresserar både byggbranschen och mig (men troligen med olika perspektiv) är alltså: "Vad är det för fel på byggbranschen?".Min studie baserar sig på kvinnors erfarenheter och kvalitativa djupintervjuer utgör den huvudsakliga empiriinsamlingsmetoden. Metoden bygger på tio intervjuer med kvinnor representerade från de två dominerande sektorerna, konsultsektorn och entreprenadsektorn,. i byggbranschen där kvinnor examinerade från Väg och vatten arbetar/arbetat som civilingenjörer. Under inledande studier om genusteorier och annan forskning om kvinnor i mansdominerade arbetsorganisationer växte mina intervjuteman fram. Frågor som inriktas på kvinnornas erfarenheter av möjligheter och förutsättningar att arbeta som civilingenjörer i byggbranschen. Jag hoppas kunna belysa strukturen och kulturen i branschen och även att visa på bilden av civilingenjören. I mina preliminära ...