En god lärare : några perspektiv och empiriska bidrag - Numan, Ulf (Luleå tekniska universitet, 1999)
Avhandlingens syfte är att beskriva och förstå hur en årskull nya grundskollärare vid Luleå tekniska universitet uppfattar läraruppdraget och sig själva som goda lärare samt hur uppfattningarna förändras under utbildningen. Jämförelser görs med samhällets mål och några omvärldsperspektiv. Ett övergripande strävansmål är att omvandla skolor och universitet till lärande organisationer. Empirin bygger på longitudinell utvärdering av utbildningen. Den har en kvalitativ ansats och vänder sig till 104 lärarstudenter mellan 1994 och 1997. Data har insamlats med enkäter till hela populationen och intervjuer med en slumpmässigt utvald panel, vilket betyder att triangulering har genomförts. Metoden vid analysen var främst inspirerad av hermeneutik. Resultaten visar att studenterna fått god förberedelse för yrket, men pekar också på behov av att problematisera och reflektera mera i och omkring lärarutbildningarna. Från ett forskar- och samhällsperspektiv framstår främst behov att utveckla vetenskapligheten och forskningsanknytningen. Andra resultat tyder på att det är lika angeläget att förbättra kopplingen och samverkan mellan universitetet och praktikskolorna. Godkänd; 1999; 20061117 (haneit)