Workshop: Hantering av forskningsdata och "open access" till forskningsdata : Slutrapport - Runardotter, Mari; Lindbäck, Lena (Luleå tekniska universitet, Innovation och Design, 2012)
2-3 april 2012 genomfördes en workshop på Luleå tekniska universitet som handlade om hantering av forskningsdata och open access till forskningsdata med syfte att samla olika intressenter och finna en samsyn på hur forskningsdata ska hanteras. Målet var att ge förslag på nationell färdplan för att hitta ett gemensamt teknikneutralt sätt att hantera forskningsdata, från skapande till arkivering och återanvändning. Workshopen inleddes dag 1 med åtta stycken presentationer som behandlade ämnet från olika synvinklar. Under dag 2 diskuterades ett antal frågor i grupp.Resultaten från workshopen rör följande områden: policy, infrastruktur, lärosätet, forskaren samt fördelar med samarbete. När det gäller policy rådde en samsyn om att det behövs nationella riktlinjer samt ett gemensamt regelverk för samtliga lärosäten och andra datagenerande organisationer. Vidare behöver en gemensam infrastruktur utvecklas, här spelar användandet av internationellt etablerade standarder och metadata en betydande roll. Lärosätena är ansvariga för att bevara forskningsdata men här saknas en gemensam och accepterad modell samt system för digitalt bevarande. Forskarna har en viktig roll men saknar stöd i form av verktyg och redskap för hela forskningsprocessen, från projektstart till publicering samt långsiktigt bevarande. Slutligen ansåg workshopens deltagare att samarbete är förutsättningen för att lyckas. Det skulle generera en mängd fördelar, bland annat gemensamt bevarande och utbyte mellan lärosäten; bättre möjlighet att verifiera forskningsresultat; större synlighet för lärosätets forskning samt förenkla hanteringen av forskningsdata.En samordnad hantering skulle även gynna forskarna genom att bland annat bidra med tydliga riktlinjer; ökad tillgång till forskningsdata samt metoder, system och verktyg som underlättar forskarnas arbete och säkerställer bevarande.Som en första åtgärd bildas ett nätverk för att samordnat arbeta vidare med de förbättringsområden som identifierats. Nätverket är öppet även för personer som inte medverkade i ...