Undersökning av skjuvförband i trä : provning av bulttyper för Vasaskeppet - Bennitz, Anders; Täljsten, Björn (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2008)
Föreliggande rapport är resultatet av laboratorieförsök vilka utförts på avdelningen för byggkonstruktion vid Luleå tekniska universitet. Försöken har genomförts under slutet av 2007 och är en direkt fortsättning av tidigare försök från 2004 och 2005. De tidigare rapporterna pekade på ett behov av fortsatt provning. Föreliggande rapport är således en fortsättning av tidigare arbete, dock med vidareutveckling av möjliga bulltyper för Vasaskeppet. De testade bulltyperna har konstruerats och tillverkats i Statens Maritima Museer regi av Anders Ahlgren. Försöken har genomförts vid Luleå tekniska universitet och Complab, av Civ. Ing. Georg Danielsson samt forskarstuderande Anders Bennitz. Godkänd; 2008; 20080618 (benand)