Kooperativt äldreboende i Vojakkala : kartläggning av villkor och förutsättningar för att starta upp alternativt äldreboende i kooperativ form i Vojakkala - Sjöberg, Göran (Luleå, 1999)
Ekonomiska föreningen Palogården vände sig under hösten 1998 till Centrum för utveckling och forskning inom samhällsvetenskap (CUFS) vid Luleå tekniska universitet med förfrågan om hjälp med att undersöka förutsättningarna för ett äldreboende i byn Vojakkala utanför Haparanda. Uppdraget gavs till avdelningen för informatik och systemvetenskap, kursen IEI 302 Kvalitativ metodik. Förfrågan har sin bakgrund i ett starkt engagemang inom den ekonomiska föreningen Palogården och hos enskilda bybor i Vojakkala för byns överlevnad och utveckling. Det övergripande syftet har varit att undersöka förutsättningarna för ett kooperativt äldreboende i Vojakkala. Mer specifikt har uppmärksamheten koncentrerats till att bl. a studera den närmare innebörden av den sociala ekonomins framväxt och villkor i Norrbotten, kartlägga förutsättningarna i Vojakkala i form av fysiska och övriga resurser samt undersöka behov, attityder och tankar vad gäller äldreboendet hos bybor i Vojakkala - äldre, anhöriga samt övriga. Den huvudsakliga datainsamlingen har genomförts under en tre dagar lång vistelse i Vojakkala eller som studiebesök i andra verksamheter i länet. En viktig metod har varit djupintervjuer, men också litteratur och observationer har använts. Resultatet av undersökningen visar att engagemanget för kooperativt äldreboende i Vojakkala inte är en isolerad företeelse. Sedan inträdet i EU har runt om i Sverige, oftast på landsbygden, olika projekt och försöksverksamheter startats i syfte att utveckla det lokala samhället, skapa arbetstillfällen, bromsa utflyttning och nedläggningar och trygga människors omsorg och liv. De olika verksamheterna bedrivs ofta i kooperativ form. Social ekonomi har kommit att bli det sammanfattande begreppet i denna utveckling. Kärnan i den sociala ekonomin kan sägas vara att i nya organisationsformer söka leverera livskvalité till brukarna. Kunskapen om begreppets reella innebörd bland myndigheter och organisationer i Sverige är rent generellt dålig. Inte heller kan den svenska lagstiftningen i alla ...