Resvaneundersökning i samband med handelsetablering i Piteå - Rosander, Peter (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2005)
En resvaneundersökning har genomförts vid ICA Kvantum i Piteå. Affären ligger relativt nära centrum och är en stormarknad. Syftet med intervjuerna har varit att undersöka om det medför någon skillnad i val av färdsätt då handel av denna typ etableras samt fastställa om kunder får längre eller kortare ressträcka till sin affär. En nyetablering kan medföra en överflyttning av kunder från någon annan affär. Intervjuerna har också använts för att dokumentera om och hur människors resmönster till sin affär kan ha förändrats. Sju huvudfrågor med ett antal delfrågor med i de flesta fall fasta svarsalternativ ställdes muntligt till 50 personer som passerade ingången till affären en fredag i september 2005. De flesta som deltog i intervjuerna var äldre personer och fler åkte bil nu jämfört med tidigare då de gjorde sina inköp på annan affär. Den nya handelsetableringen av ICA Kvantum ökade användandet av bil och sparkcykel/rullator som färdsätt till affären samtidigt som färre personer cyklade eller gick. Alla de som slutade cykla hade istället valt bil som färdmedel. Resultaten visade att 28 % använde ett annat färdmedel till sin butik efter att de valt att göra sina inköp på ICA Kvantum. 20 % hade övergått till att använda bil från att tidigare promenerat eller cyklat till sin affär. Endast en person hade lämnat bilen till förmån för att promenera. De flesta av de övriga 8 % hade börjat cykla istället för att gå. Det var fler personer som fick längre resväg till affären sedan de valt att göra sina inköp på ICA Kvantum. De flesta, 48 % gjorde tidigare sina inköp på en annan stormarknad i området, Coop Forum. Ungefär hälften av de tillfrågade personerna gjorde sina inköp på Kvantum några gånger per vecka. 10 % ansåg att trafikmiljön inom Kvantums närområde var mycket bra. Många hade synpunkter på att parkeringen var trång och att de sneda parkeringarna var vinklade åt fel håll. Vidare saknade många ett övergångsställe vid Kvantums entré tvärs Hamnplan. Några ansåg också att ytan med plattor mellan entrén och parkeringen ...