Hyreskostnad, förvaltning och produktion i harmoni - Borgbrant, Jan; Andersson, Niclas (Luleå tekniska universitet, 1998)
Under 1990-talet har bostadsbyggandet i Sverige nästan halverats orsakat av bl.a. högt kostnadsläge. Regeringen tillsatte en byggkostnadsdelegation vars övergripande mål var att bidra till långsiktigt sänkta produktions- och förvaltningskostnader för bostäder. Målet för hyresnivån var 800 kr/m2. Byggkostnadsdelegationen önskade en redogörelse för ett nyproducerat flerbostadsprojekt, det s k Wigral 2 som lyckats nå ovanstående kostnadsmål. Luleå tekniska universitet, avdelningen för produktionsledning, fick uppdraget att utvärdera byggprojektet. I rapporten redovisas förutsättningarna för byggprojektets genomförande samt hur involverade aktörer samverkat i en gemensam ambition att minska projektets totala kostnad. Vidare beskrivs hur förvaltare och byggentreprenörer tillsammans tagit ett helhetsgrepp om projektet och tidigt involverat samtliga aktörter i byggprocessen. Valet av bygmaterial och effektiv användning av IT- hjälpmedel har tillsammans med drift- och underhållskostnader varit i fokus under projektets alla faser. Godkänd; 1998; 20071017 (margjo)