Uppbyggnaden av Luleås VA-system vid sekelskiftet 1900 : en djärv "miljö"-satsning i en tid av teknisk och vetenskaplig omdaning - Söderholm, Kristina (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2007)
I rapporten studeras uppbyggnaden av Luleås VA-system vid sekelskiftet 1900. Diskussioner om ett eventuellt upprättande av ett avloppsnät uppstod i Luleå under 1880-talet. Vattenledningsfrågan tog inte vid förrän under andra halvan av 1890-talet. Beslut togs i Luleå stadsfullmäktige 1904 om att upprätta näten och på senhösten 1906 fanns de på plats. Detta var förhållandevis sent med svenska mått mätt. Flertalet svenska städer uppförde VA-system under 1800-talets två sista och 1900-talets första decennium (samtida med amerikanska städer). Att speciellt frågan om ett vattenledningsnät dröjde i Luleå torde bero på stadens gynnsamma läge sett ur ett vattentillgångsperspektiv (staden omgärdades av Lule älv). Trots att staden utsattes för en förödande brand så sent som 1887 utgjorde inte önskan om att uppnå högre brandsäkerhet med ett uppbyggt vattenledningsnät och tillhörande brandposter någon stark drivkraft till uppförandet av ett vattenledningsnät i Luleå till skillnad från i många andra städer. Det var brister i avfallshanteringen, inte minst i bortfraktandet av slask och latrin ur staden, såväl som dräneringsproblem på gator och gårdar, som utgjorde drivkrafter bakom uppförandet av ett avloppsnät. Utgångspunkten för rapporten är att vi genom historiska studier av tekniska system kan utöka vår förståelse för systemens inre dynamik, vilket i sin tur är till hjälp i utvecklandet av miljöpolitik som vill påverka systemen i en mer hållbar riktning. Genom att analysera uppbyggnaden av Luleås VA- system vid sekelskiftet 1900 erhåller vi kunskap om sammansättningen på, samt funktionen av, de tekniska system (vatten och avlopp) som bl.a. bidrar med miljöproblem i form av dagvattenutsläpp i Luleälven såväl som inverkar på möjligheten att mer hållbart hantera dem. Vilken inverkan hade vetenskaplig och teknisk utveckling på systemens utformning? I vilken mån påverkade idéer om hållbarhet utformningen av systemet? Vilka grundläggande lärdomar kan vi dra av detta i utformandet av en hållbar miljöpolitik idag? Dessa utgör de ...