Vem vill bli lärare? : gymnasiestudenters attityder till läraryrket - Johansson, Kjell; Björk, Crister; Tuomas, Anna; Öqvist, Anna (Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, 2006)
Syftet med studien var i huvudsak att undersöka vilka attityder och uppfattningar om läraryrket som finns bland företrädesvis gymnasiestuderande samt undersöka vilka faktorer de anser styra människors val av yrkesutbildningar. De undersökningsmetoder som användes var frågeformulär och intervjuer till gymnasiestuderande i "Fyrkantenområdet", det vill säga Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Vidare intervjuades ett antal nyligen utexaminerade yrkesverksamma lärare samt ett antal officerare på väg att omskola sig till lärare. Slutsatserna av studien är att de gemensamt anser att läraryrket är ett viktigt yrke och för de allra flesta, särskilt bland gymnasiestudenterna, uttrycker att läraren är en viktig person under deras skoltid. De anser också att lönen är en viktig orsak till svårigheterna att rekrytera lärare, och att läraryrket har låg status i förhållande till andra yrken. Vidare är det en samstämmig uppfattning att medias rapportering av skolan är alltför negativ. Det svartmålas för mycket och positiva som trots allt finns får sällan utrymme. Godkänd; 2006; 20061211 (ysko)