Hinder och möjligheter för hållbar jakt- och fisketurism i norra Sverige - Zobel, Thomas (Luleå tekniska universitet, Industriell Ekonomi, 2008)
Jakt- och fisketurismen är två turismgrenar som av många anses ha goda utvecklingsmöjligheter i norra Sverige och som därför på sikt kan ge betydande effekter på sysselsättning och ekonomi. Trots den förväntade ekonomisk potentialen i jakt- och fisketurismen är omfattningen av dessa turismgrenar för närvarande låg, vilket troligtvis är ett tecken på att det finns olika faktorer som hindrar jakt- och fisketurismföretagen i deras utveckling. Målet med denna studie är att identifiera dessa faktorer samt även de möjligheter som finns för utveckling av hållbar jakt- och fisketurism. Studiens geografiska fokus är Västerbotten och Norrbotten. Studien är en syntesstudie som baseras på existerande studier inom jakt- och fisketurism med relevans för norra Sverige. Servicenivån hos befintliga jakt- och fisketurismföretagare i norra Sverige är generellt sett låg. Omfattande utvecklingsinsatser måste till för att företagen ska kunna kvalificera sig för en internationell marknad. När det gäller jaktturismen skiljer sig den generellt från andra turismgrenar genom att det ofta inte är efterfrågan utan jaktmarkernas produktionsnivå av vilt som styr hur många kunder företagen kan ta emot. Därför blir det svårt för jaktturismföretagarna att öka sin omsättning genom att ta emot fler kunder. Istället bör det göras genom att öka servicenivån och därmed attrahera mer penningstarka internationella kunder. Även fisketurismen begränsas till stor del av mängden fisk i de nyttjade vattnen, även om vissa arter som är attraktiva för fisketurister, t.ex. gäddan, medger ett ökat nyttjande. Även här gäller således att en ökad omsättning framförallt bör komma från en högre servicenivå och en högre andel internationella kunder. En stor del av befintlig jakt- och fisketurism i norra Sverige bedrivs i fjällen på statens mark ovan odlingsgränsen där fisket och småviltsjakten i princip är fritt för alla sedan 1993. Den fria småviltsjakten och det fria fisket i dessa områden är det största hindret för utveckling av jakt- och fisketurismen i dessa ...