Organisering av innovationssystem och innovativa processer : ett avstamp inför interaktiv genusforskning med civilsamhället som position - Lindberg, Malin (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2006)
Denna rapport är ett avstamp inför den forskning som jag avser bedriva inom ramen för min doktorandtjänst vid Luleå Tekniska Universitet, Institutionen för arbetsvetenskap. Målet är att jag mot slutet av 2009 ska ha producerat en doktorsavhandling som analyserar hur kön/genus görs, ordnas och värderas inom Sveriges innovationspolitik (som utgör en del av den regionala utvecklingspolitiken), och hur denna politik förhåller sig till den organisering av innovationssystem och innovativa processer som drivs av fyra nätverk av kvinnor i Norrbotten, Västerbotten, Västmanland och Södermanland. Syftet med rapporten är att visa hur jag bär med mig en särskild förförståelse, kombinerat med vissa specifika förväntningar och intressen, som påverkar hur jag lägger upp min forskning. Att öppet redovisa sina ingångar ses inom feministisk kvalitativ forskning som en förutsättning för att kunna nå fram till tillförlitliga resultat. Med detta ideal i sikte visar jag att min bakgrund medför att jag i min forskning särskilt intresserar mig för hur organisering av innovationssystem och innovativa processer bedrivs inom civilsamhället via Resurscentra för kvinnor. Med avstamp i en beskrivning av den kunskapsutveckling som kom till stånd inom Emma Resurscentrum - ett lokalt resurscentrum för kvinnor i Vilhelmina - under åren 2002-2005 presenterar jag några tankar inför min nuvarande forskning inom Lyftet. Jag har valt att lägga upp min forskningsprocess utifrån de ideal som samlas under beteckningen "interaktiv forskning". Detta angreppssätt kännetecknas av en kombination av forskning och utvecklingsarbete, där idealet är att kunskapsbildning sker interaktivt och jämlikt mellan forskare och övriga deltagare, vilket borgar för att de resultat som framkommer verkligen är användbara för de aktiva. Samtidigt skapas tillförlitliga forskningsresultat tack vare den ständiga återkopplingen till empirin. Jag ringar in min position till området "civilsamhället". Gemensamt för civilsamhällets organisationer och nätverk är att de alla syftar till ...