Gränsöverskridande rehabiliteringssamverkan : en retrospektiv studie av de regionala pilotprojekten Samanda i Haparanda samt Fas och Arbetsgivarringen i Boden - Ohlsson, Johan (Luleå, 2004)
Den här rapporten har sin utgångspunkt i tre numera nedlagda regionala samverkansprojekt (Samanda i Haparanda samt Fas och Arbetsgivarringen i Boden) som initierats för att nå en mer rationell rehabiliteringsprocess och på sikt öka graden av självförsörjning. Samverkan inom Fas och Samanda har involverat försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst och fokuserat på individer med komplexa och sammansatta behov (exempelvis arbetslösa sjukskrivna). Detta medan nätverket Arbetsgivarringen i Boden har inkluderat ett tjugotal organisationer från olika sektorer och branscher som bedrivit arbetsmiljö- och rehabiliteringssamverkan med huvudsaklig inriktning mot sjukskrivna med anställning. Rapporten, som har en abduktiv ansats, har fokuserat på projektverksamheternas långsiktiga effekter - då främst vad gäller ökad effektivitet genom ett ökat antal lösta ärenden där individen återgått till arbete - utifrån aspekter som organisering av samverkan och utbyte i samverkansprocessen. Genom en historisk analys där en mängd olika projektrelaterade dokument studerats samt semistrukturerade djupintervjuer som genomförts med projektrepresentanter på såväl operativ som strategisk nivå, har den samverkan som bedrivits inom de respektive verksamheterna studerats och sammanställts. Resultaten visar att sammanförandet av resurser och kompetenser samt utbytet projektmedarbetarna emellan möjliggjort en helhetssyn i rehabiliteringsprocessen där den enskilde individens specifika problematik stått i centrum. Trots detta har det tagit tid för representanterna att finna en gemensam plattform och överbrygga interna olikheter, vilka i stor utsträckning sammanhänger med uppdrag och ansvarsområden. Det som hindrat en mer djupgående samverkan mellan de involverade parterna är en otillräcklig förankring av samverkansidén inom de respektive moderorganisationerna samt bristande systematik i återföringen av projektrelaterade kunskaper och erfarenheter. Även om den verksamhet som har bedrivits inom pilotprojekten ökat effektiviteten i utrednings- ...