Förbifart eller genomfart? : E10 och Nikkaluoktavägen (väg 870) i Kiruna - Öberg, Maria; Ebrahimabadi, Saeed (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2013)
I Kiruna pågår en omfattande stadsomvandlingsprocess. Den orsakas av att gruvbolaget LKAB arbetar med en ny huvudnivå i underjordsgruvan för järnmalm. Malmkroppen lutar in under staden och brytningen ger sprickbildning som innebär att delar av staden, bland annat Kiruna centrum, måste flyttas om gruvverksamheten ska kunna fortgå. Järnvägen, E10 samt väg 870, Nikkaluoktavägen, måste också få nya sträckningar.I samband med att E10 ska få ny sträckning har det diskuterats om E10 ska fortsätta utgöra genomfart genom nya centrala Kiruna eller om en förbifart ska byggas, nära centrum (tangentiell förbifart) eller lite längre från själva bebyggelsen.Syftet med detta PM är att genom studie av forskning och utredningar öka kunskapen om vilka effekter valet av förbifart eller genomfart kan få, och tillämpa dessa resonemang i fallet Kiruna.Utifrån de områden som analyserats har det framkommit att det finns både faktorer som talar för respektive mot en förbifart i Kiruna. Flera faktorer är för osäkra för att kunna beskriva konsekvenserna av. Genom att öka kunskapen om hur utbyggnad av trafiksystemen i Kiruna kan påverka utvecklingen, skapas ett bättre underlag för beslutsfattande. Godkänd; 2013; 20130206 (obemar) Nya Giron