Gruvvägsbron I Kiruna : Deformationskapacitet - Enochsson, Ola; Sabourova, Natalia; Emborg, Mats; Elfgren, Lennart (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2011)
En bedömning har gjorts av hur stora deformationer Gruvvägsbron i Kiruna kan klara med bibehållen bärförmåga. I projektet har mätningar av brons beteende vid statisk och dynamisk belastning utförts under vinter- respektive sommarförhållanden. Mätningarna har utvärderats och analyserats med FEMprogram för att kunna bedöma brons styvhet och deformationskapacitet. Syftet har varit att undersöka hur mycket bron klarar av i stödförändringar på grund av gruvdriften. Preliminära gränsvärden för stödförändringar har tagits fram.Brons statiska funktionssätt är tillfredsställande. Enligt hittillsvarande mätningar (t o m dec 2010) har endast små markrörelser ägt rum vilket inte nämnvärt påverkar brons funktion.Brons dynamiska funktionssätt är också tillfredsställande. Uppmätta egenmoder och egenfrekvenser är normala för denna typ av förspänd balkbro. Bron är förhållandevis styv och de analytiska och numeriska beräkningar(FEM-analyser) som gjorts tyder på att den har förhållandevis begränsad deformationskapacitet. Vi bedömer att bron klarar följande lokala deformationsskillnad mellan två närliggande pelare: (a) i horisontalled ca 40mm och (b) i vertikalled ca 80 mm. Om tillåtna värden sätts till hälften av de möjliga erhålls:Tillåten differens för rörelse(a) i tvärled mellan en pelares över- och underkant till = ca 20 mm(b) i höjdled mellan två intilliggande stöd till = ca 40 mmVärdena kan komma att revideras (förfinas) i samband med att resultat blir tillgängliga från fortsatta mätningar och observationer av brons beteende.Några markrörelser av betydelse inträffade inte mellan november 2006 och 2008, men under 2009 och 2010 har rörelser skett med några mm. Brons längdändring på grund av temperaturvariationer är dock betydligt större. Bronär ca 3 – 4 cm längre på sommaren än på vintern. Eftersom markrörelserna förväntas bli betydligt större i samband med att gruvans brytningsfront närmar sig bron försågs brons pelare under sommaren2010 med en anordning rdning så att deras läge kan justeras om markrörelserna blirojämna. ...