Terrängmodellering av sulfidjord längs väg 97 i Södra Sunderbyn : uppföljning år 4, 2008 - Pousette, Kerstin (Luleå tekniska universitet, Geoteknologi, 2009)
I samband med byggande av en planskild korsning efter väg 97 i Södra Sunderbyn, skulle ca 20 000 m3 sulfidjord schaktas bort. Sulfidjorden lades upp som en långsträckt terrängmodellering längs med väg 97. På uppdrag av Vägverket Region Norr följer Luleå tekniska universitet upp eventuell miljöpåverkan från terrängmodelleringen enlig ett uppsatt kontrollprogram. Det är framförallt sulfidjordens försurningsegenskaper och hur det påverkar miljön som är av intresse. Programmet omfattar kontroll av den upplagda sulfidjordens geotekniska och miljögeotekniska egenskaper, oxidation av den upplagda sulfidjorden, lakvattenbildning i terrängmodelleringen samt provtagning och analys av yt- och grundvatten kring terrängmodellen. Kontrollprogrammet omfattar 5 års mätningar och analyser. Den här rapporten är den fjärde i projektet och innehåller det fjärde årets mätningar och analyser. I den första delrapporten, Pousette et al (2006), beskrivs närmare terrängmodelleringens utformning, arbetsgången vid schaktningsarbetet och uppläggningen av sulfidjorden, provtagningspunkter och kontrollprogrammets omfattning. Den innehåller även det första årets mätningar och analyser. Sulfidjorden som är upplagd i terrängmodelleringen har en mycket stor försurningspotential och volymen är mycket stor. Försurande ämnen kan laka ut under mycket lång tid framöver. Skruvprovtagning utförd i september 2008 visar att höjden på terrängmodelleringen då låg mellan 1,7 och 2,9 m och mäktigheten på den svarta/svartgrå anaeroba sulfidjorden var mellan 1,2 och 1,8 m i mitten av terrängmodelleringen. Oxidationsfronten låg på ett djup av 0,5‑1,2 m.Växtlighet har etablerats på terrängmodelleringen efter att växtjord lagts ut och såtts in med gräs. På hösten täckte ett frodigt och tätt gräs hela överytan.Under det fjärde året kan inte någon påverkan större än den naturliga variationen påvisas i ytvattnet kring terrängmodelleringen. I området där terrängmodelleringen är upplagd består den naturliga jordprofilen av sulfidjord och ytvattnet har redan en ...