Föreslagna ändringar i plan- och byggprocessen : En workshopdokumentation - Viking, Anders (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2014)
Denna rapport är en delrapportering inom ramen för forsknings- och utvecklingsprojektet ATTRACT (Attractive and Sustainable Cities in Cold Climate). Rapporten presenterar resultaten från en workshop som genomfördes 25/2 2014 i Malmberget med temat: Föreslagna ändringar i plan- och byggprocessen. Bakgrunden till workshopen var det större antal statliga utredningar, promemorior, lagrådsremisser och riksdagspropositioner som det senaste året lagt fram förslag på förändringar av den svenska plan- och byggprocessen. Workshopdeltagarna fick möjlighet att diskutera hur dessa förslag skulle påverka plan- och byggprocessen med särskilt fokus på effektivitet och kvalitet, två viktiga aspekter vid samhällsomvandlingarna i Malmfälten.Ett antal återkommande teman dök upp i de diskussioner som hölls och sammanfattningsvis kan sägas att förslagen möttes med blandad entusiasm. Framför allt tyckte deltagarna att det är viktigt att hitta en balans mellan effektivitet och kvalitet. Allt arbete måste göras ordentligt, annars riskerar processen att dras ut av långsamma överklagandeprocesser. Samtidigt är det svårt att utvärdera förslagen eftersom ett större antal intressenter är involverade i plan- och byggprocessen och alla dessa påverkas på olika sätt.Deltagarna menade också att det är viktigt att åstadkomma en röd tråd genom planeringen för hållbarhetsfrågor för att konsekvent och med hjälp av stringent uppföljning och dokumentering kan arbeta strukturerat med att konkretisera hållbarhetsdimensionerna allteftersom processen fortskrider. Godkänd; 2014; 20150219 (vindak)