Fokusgrupper för förbättrat samarbetsklimat mellan landstingets politiker och tjänstemän : en pilotstudie i Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens läns landsting - Lundmark, Carina; Dahlén, Lisa (Luleå tekniska universitet, Samhällsvetenskap, 2010)
Under hösten 2009 genomfördes en pilotstudie, där tjänstemän och förtroendevalda från Norrbottens och Västerbottens läns landsting samt Landstinget Västernorrland fick diskutera rollfördelning och samarbetsklimat i fokusgrupper, under ledning av två forskare från Luleå tekniska universitet. Syftet var att inventera deltagarnas erfarenheter och bidra till bättre förståelse för respektive parts arbetssituation och problembild. I rapporten redovisas de olika upplevelser och tolkningar som framkommit under diskussionerna, med särskild betoning på de förslag som deltagarna själva lyft fram som möjliga strategier att göra rollerna tydligare och förbättra samarbetsklimatet. Fokusgruppsdeltagarna var överens om att det behövs fler tillfällen att diskutera rollerna. Förståelsen för rollerna behöver fördjupas i en ständigt pågående process. Det är viktigt för både politiker och tjänstemän att förstå sin egen roll och att ha respekt för varandras roller. Det behövs också en medvetenhet om det gränsland som alltid kommer att finnas, där politik och förvaltning överlappar. Studien visar att heltids- och fritidspolitiker har helt olika förutsättningar att arbeta politiskt. Heltidspolitiker är med och sätter dagordningen, har täta kontakter med tjänstemännen och får god inblick i de ärenden som är på väg upp till beslut. Fritidspolitiker, särskilt de som enbart sitter i fullmäktige, kan uppleva beslutsförslagen som både svåra att förstå och svåra att påverka. Fokusgruppsdiskussionerna visade att fritidpolitiker i allmänhet och oppositionen i synnerhet behöver bättre förutsättningar för att kunna arbeta politiskt på ett meningsfullt sätt, till exempel föreslogs att överväga organisationsförändringar (Oppositionen med i beredningar? Tjänstemannatid reserverad för oppositionen? Politiska sekreterare?). Förbättrad måluppföljning lyftes fram som en förutsättning för att politiker ska kunna arbeta med mål på ett meningsfullt sätt. De förtroendevalda önskade också mer nyanserade beslutsunderlag samt tydligt medborgarperspektiv i ...