Hälften kvinnor och hälften män : en utvärdering av Evonet Kompetensprojekt under åren 2003-2005 - Sandberg, Marie (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2006)
Denna rapport är en sammanställning av ett utvärderingsarbete som behandlar ett kombinerat utbildnings- och jämställdhetsprojekt initierat av industrinätverket Evonet tillsammans med Arbetsförmedlingarna i Piteå, Boden, Kalix och Luleå. Projektet som benämns Evonet Kompetensprojekt pågick under tiden september 2002 till och med maj 2005 och finansierades av EU Mål 1, Länsarbetsnämnden samt Arbetsförmedlingarna i Piteå, Boden, Kalix och Luleå. Min roll som utvärderare var att följa och dokumentera arbetsprocessen samt att under projektets gång tillföra analyser av pågående projektarbete med avseende på uppsatta syften och mål med projektet. Evonet Kompetensprojekt var uppdelat i två delar, dels kvinnor till industrin och dels lärlingsprogrammet. Tanken bakom kvinnor till industrin grundade sig i synen att en verkstadsarbetare likväl kan vara en kvinna som en man förutsatt att de har samma kompetens. Syftet med kvinnor till industrin var således att förändra och bryta könsbundna attityder kring kvinnor och industriarbete. Syftet med lärlingsprogrammet var att erbjuda en teoretisk och praktisk verkstadsinriktad lärlingsutbildning till närmare femtio potentiella deltagare och målet inför rekryteringen av utbildningsdeltagare var att minst hälften av dessa utgjordes av kvinnor. Ett annat mål för lärlingsprogrammet var att minst 70 % av utbildningsdeldeltagarna skulle erbjudas någon form av anställning senast 90 dagar efter utbildningens slut. Resultatet av utvärderingen visar att det fanns ett behov och ett intresse för en förberedande yrkesutbildning för arbete inom verkstadsindustrin. 100 ansökningar mottogs till lärlingsutbildningen och 46 av dem som sökte till utbildningen antogs för utbildningsstart. Att det blev ett i förhand önskat rekryteringsantal av närmare hälften kvinnor och hälften män till utbildningen var en stor bedrift, om man jämför med gymnasieskolans verksamhet där detta inte alls har klarats av. Att 70 % målet även uppfylldes gällande antal anställningar 90 dagar efter lärlingsprogrammets slut ...