Planering för klimatanpassning i sub-arktiska fjällområden - Nilsson, Kristina L.; Lindberg, Johanna (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2014)
Planering för klimatanpassning i sub-arktiska fjällområden är en rapport om en delstudie inom forskningsprojektet Klimatförändringar, klimatpåverkan och anpassning i Sub-Arktis, en fallstudie från norra Sveriges fjälltrakter, Climate change, impacts and adap-tation in the sub Arctic - A case study from the Northern Swedish mountains. De uppskattade framtida klimatförändringarna kommer att förändra inte bara vädret utan också landskapet i sub-arktiska områden. Detta kommer i sin tur att påverka markan-vändning och hur människor kan få sin utkomst i fjällområden. De viktigaste användarna, aktörerna och intressenterna av marken i dessa områden är samer, turistidkare, jägare, fiskare, naturvårdare m.fl. Dessutom används fjällområdena för friluftsliv, samt nationell och internationell turism. Denna rapport presenterar en delstudie inom det ämnesövergripande projektet, vilken fo-kuserar på markanvändningen successivt förändras och hur den kan anpassas till framtida klimatförändringar. Övriga delstudier i projektet har utvecklat modeller för detaljerade, nedskalade bedömningar av lokala data för klimat, vegetation, snöfördelning, biologisk mångfald och naturresurser. Dessa data ligger till grund för klimatanpassning av markan-vändningen. De samlade resultaten syftar till att användas för utveckling av lokala och regionala planeringsstrategier för olika nivåer av fysisk planering av markanvändning i sub-arktiska fjällområden. Det forskningsövergripande projektet, hade inledningsvis sin bas i Abisko naturve-tenskapliga station. Denna delstudie har genomförts på Luleå tekniska universitet av forskare inom arkitekturgruppen vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser. Det hanterar frågor om markanvändning och fysisk planering och omsätter undersök-ningsresultat från flera av de övriga delprojekten till faktorer att fungera som underlags-material eller aspekter att hantera i praktiskt tillämpade planeringssituationer. Godkänd; 2014; 20141006 (krinil)