Förhöjda övergångsställen för alla trafikanter : en studie om farthinder - Rosander, Peter; Lyckman, Mikael; Johansson, Charlotta (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2007)
Forskargruppen trafikteknik vid Luleå tekniska universitet har beviljats medel av Vägverkets Skyltfond att genomföra en jämförande studie av gupp. De tre typer av gupp som studerats är GP-guppet, även kallat ergoguppet, vägkudde samt platågupp. Enkäter till bussförare har skickats ut för att få deras syn som yrkesförare på gupp. Tre platser har studerats, Karby, Täby och Åkersberga, samtliga i norra Stockholm. Urvalet av platser var baserat på att finna de tre typerna av gupp inom ett rimligt närområde samt platser med busstrafik. Dessutom har platserna skolor i sin närhet vilket var en annan viktig parameter eftersom det genererar en del unga gående samt cyklister. I projektet har följande datafångstmetoder använts: enkäter till bussförare, mätning av fordonshastigheter med laser, videofilmning av de studerade platserna med efterföljande kodning av trafikantbeteenden, stöt- och vibrationsmätningar i bussar samt scanning av guppens geometri. Den sammanfattade slutsatsen från detta projekt är att alla studerade gupp har positiva effekter på fordonshastigheten, dvs låga fordonshastigheter, och därmed en indirekt positiv effekt på oskyddade trafikanters säkerhet och framkomlighet. Alla tre guppen har dock tydliga negativa effekter på bussförares komfort och troligtvis även hälsa. Vägkudde innebar minst dålig komfort, och ergoguppet samt platågupp gav direkt dålig komfort och innebar stötar och vibrationer som påverkar människors hälsa negativt. Effekten av alla gupp är dock mest troligt direkt avhängd hur väl guppen är anlagda och underhållna. Dåligt anlagda och underhållna gupp ger mest troligt sämre komfort och mer vibrationer än gupp som är rätt anlagda och underhållna. Godkänd; 2007; 20071029 (ysko)