Byggande av kulsinteranläggning MK3 : processdesign, samverkansformer och IT-stöd - Olofsson, Thomas; Toolanen, Bengt; Jongeling, Rogier; Woksepp, Stefan; Simu, Kajsa (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2007)
Denna rapport beskriver de studier som en grupp av forskare vid Institutionen för Samhällsbyggnad, Luleå tekniska universitet, genomfört beträffande vissa centrala delar av projektupplägget vid byggandet av kulsinteranläggning MK3 vid LKAB:s anläggningar i Vitåfors under perioden Nov. 2004 till Dec. 2006. Vid tidpunkten för investeringsbeslutet för kulsinterverket MK3, som är det första i en rad av planerade stora investeringar, var LKAB i en situation där man hade dragit ner egna projekterings- och projektledningsresurser efter att ha genomfört stora investeringar under 1990-talet. I det läget var det en strategiskt viktig beslutsfråga för företagsledning och styrelse hur MK3 projektet skulle styras och organiseras för att säkerställa projektets höga målsättningar beträffande tid, funktion och ekonomi. Dessutom är projekt av typen MK3 ofta dynamiska till sin natur (kort ledtid, snabba informations- och kommunikationsbehov), tekniskt och administrativt komplexa och med många risker och osäkerhetsfaktorer som måste hanteras kontinuerligt under projekttiden. LKAB har för projekt MK3 valt att söka samverkanslösningar för att med be- gränsade egna resurser kunna följa upp och påverka projektets funktionsut- formning, tid för genomförande samt projektets investeringskostnader. Sålunda har byggdelen av MK 3 upphandlats med transparent ersättningsform och strukturerad samverkansform, typ partnering. Genomförandeformen är totalentreprenad (ABT 94) där byggentreprenören administrativt ansvarar för detaljprojekteringen. Till huvudentreprenör på byggdelen och med samordningsansvar även för installationsfasen av separat upphandlade processdelar har valts NCC. Enligt de resultat från genomförda studier som redovisas i denna rapport anser en stor majoritet av i projekt MK3 medverkande beställar-, entreprenörs- och konsultrepresentanter att valet av upphandlingsmodell med klar samverkansprofil för projektet varit lyckad. En majoritet anser också att detta varit av avgörande betydelse för att kunna nå projektets målsättningar ...