Norrbottens malm- och mineralresurs och dess potentiella betydelse för innovation, samhälle och miljö - Alakangas, Lena; Bark, Glenn; Ericsson, Magnus; Martinsson, Olof; Söderholm, Patrik; Wanhainen, Christina; Weihed, Pär; Widerlund, Anders; Öhlander, Björn (Luleå tekniska universitet, Geovetenskap och miljöteknik, 2014)
Gruvindustrins betydelse för samhällsutveckling och infrastruktur i Sverige och inte minst i Norrbottens län är mycket stor. De geologiska förutsättningarna att hitta nya brytvärda förekomster i Norrbotten är goda. Länet är tillsammans med Västerbotten en av Europas viktigaste regioner för utvinning av metaller. Det syns också i den nyligen framtagna regionala mineralstrategin för Norrbotten och Västerbotten. Visionen för den regionala mineralstrategin: ”Genom långsiktigt hållbart nyttjande av Norrbottens och Västerbottens läns mineralresurser har ytterligare tillväxt skapats i regionen och hela Sverige. Vi har utvecklat och stärkt vår ställning som ledande gruv- och mineralnation.”Eftersom framtidspotentialen för gruvnäringen är mycket god men okunnigheten hos både allmänhet och beslutsfattare om näringens betydelse för innovation och samhällsutveckling är stor, kopplat med en utbredd oro för miljöpåverkan, måste dessa viktiga framtidsfrågor belysas. Med finansiering från Länsstyrelsen i Norrbotten bedrevs därför under första hälften av 2014 en förstudie som syftade till att sammanfatta kunskapsläget om framtidens gruvindustri i Norrbotten. Resultaten av förstudien redovisas i den här rapporten. En viktig slutsats är att det under nästa strukturfondsperiod (med start 2015) behövs ett framtidsinriktat forskningsprogram för att belysa de möjligheter som finns. Denna förstudie utgör grund för en kommande ansökan till strukturfonderna. Kompetensen som finns vid Luleå tekniska universitet, Sveriges centrum för gruvrelaterad forskning och utbildning, bör användas för att studera troliga framtidsmöjligheter och hur de ska kunna användas för att få en så positiv utveckling som möjligt för länet. Projektet bör innehålla följande tre huvudinriktningar, som naturligtvis hör ihop:Vilka malm- och mineralresurser finns det potential för i Norrbotten, och vilka kommer sannolikt att exploateras i framtiden?Vad kommer den exploateringen att ha för betydelse för innovation och samhällsutveckling?Vad kommer den exploateringen att ...