Gång- och cykelflöden i Storuman före och efter ombyggnaden av E12an genom samhället - Rosander, Peter (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2004)
Storuman är en ort med ca 6 700 invånare i Västerbottens inland. 1997 påbörjades ett arbete med utvärdering och framtagande av planer för en ombyggnation av väg E12, som passerar rakt genom samhället, med syfte att bl.a. öka säkerheten för främst gående och cyklister som passerar E12an. Avdelningen för trafikteknik vid Luleå tekniska universitet har deltagit i arbetet med att utvärdera effekterna av de ombyggnadsåtgärder som genomförts. En av de metoder som använts för analyserna är videofilmning. Arbetet har genomförts medelst före- och efterstudier på de fem platser där trafiklugnande åtgärder genomförts samt på en kontrollplats i det kringliggande trafiksystemet. Cykeltrafiken längs E12 har enligt mätningarna i allmänhet ökat med ca 20 %, men på några platser mera. Ett av syftena med ombyggnationen var att öka framkomligheten för cyklister. De i allmänhet ökade flödena av cyklister kan tyda på att så också är fallet. Flödet tvärs E12 av gående och cyklister ökade i genomsnitt med 20 %. Vid kontrollplatsen ökade flödet av cyklister och gående längs Järnvägsgatan med 19 % respektive 55 % Godkänd; 2004; 20080919 (andbra)