Grusvägars uppbyggnad, nedbrytning och underhåll : en litteraturstudie med inriktning mot tillämpning av planeringsverktyget HDM-4 - Johansson, Karin (Luleå tekniska universitet, 2005)
Tillståndet på grusvägnätet varierar kraftigt, speciellt under tjällossning då tillåten axellast på vissa vägar måste sättas ned. Med mål att förbättra tillståndet på grusvägar i norra Sverige vill Vägverket Region Norr och Region Mitt undersöka möjligheterna att använda ett program för planering av drift- och underhållsåtgärder. Programmet, Highway Development and Management HDM-4, simulerar bland annat tillståndsutvecklingen utifrån nedbrytning och åtgärdseffekter samt utför lönsamhetsanalyser för olika åtgärdsalternativ. Denna litteraturstudie har utförts inom ramarna för ett doktorandprojekt vid Luleå tekniska universitet. Syftet med projektet är att klargöra hur väl HDM-4 återskapar de förhållanden som vi har i norra Sverige, vad gäller bland annat klimat och geologi. Målet med litteraturstudien har varit att samla kunskaper kring grusvägars uppbyggnad, nedbrytning, skador och underhållsmetoder samt tillståndsbedömningar. För att ge en förståelse för hur dessa områden behandlas runt om i världen har verksamheten som pågår kring grusvägar i ett antal länder studerats. Dessutom har modellerna som HDM-4 bygger på kortfattat beskrivits för att ge en förståelse kring vilka parametrar som programmet tar hänsyn till. Detta har gjorts i kapitel 1-6 som sammanfattats nedan. Kapitel 1 redogör för bakgrunden till litteraturstudien, syfte och begränsningar. Kapitel 2 resumerar dimensioneringsförfarandet för grusvägar i Finland, Norge, Skottland, USA och Kanada samt Sverige. Beskrivning av de parametrar som ingår vid dimensionering och materialparametrar för grusmaterialet ingår här. Kapitel 3 redogör för olika metoder av grusvägsunderhåll där även tillvägagångssätt och orsak till underhållet är förklarat. Kapitel 4 beskriver olika parametrar som orsakar nedbrytning av grusvägar och de skador som uppkommer på grund av brister i t.ex. materialval eller dränering. Kapitel 5 sammanfattar olika system för tillståndsbedömning av grusvägar. Bedömningssystem från Finland, Norge, Skottland, USA, Kanada och Sverige finns ...