Kvinna och innovatör : en utvärdering av projektet Kvinnliga idébärare - Piippola, Saila (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2006)
Syftet med denna utvärdering av projektet Kvinnliga idébärare är att undersöka om projektet har inspirerat och stöttat kvinnor i Norrbotten att utveckla sina idéer till nya innovationer. Uppnår projektet rätt målgrupp? Finns behov av särskilt riktade satsningar för kvinnors innovationer i Norrbotten? Har projektets utfall bidragit till ökad regional tillväxt? Projektet Kvinnliga idébärare har som syfte att inspirera och stötta kvinnor i Norrbotten att utveckla sina idéer till nya innovationer. Ett delsyfte är att gynna innovationsklimatet så att projektet kan ses som både ett jämställdhetsprojekt och en viktig samhällsekonomisk process för tillväxt. Projektet Kvinnliga idébärare är ett förändringsarbete och ett utvecklingsprojekt genom dess ambition att verka för jämlikhet mellan kvinnor och män. Projektet är ett EU finansierat projekt där övriga finansiärer är Länsstyrelsen i Norrbottens län, Norrbottens Läns Landsting, Nutek, Stiftelsen Innovationscentrum (SIC) samt kommunerna Luleå, Jokkmokk, Kiruna, Pajala och Älvsbyn. Projektets uppdrag är att inspirera, informera och medverka till att främst kvinnors idéer utvecklas till nya kommersiella produkter och tjänster. Projektet ska vara en plattform för att stödja idébärarna under hela processen från en konkret problemformulering till en väl genomtänkt idé fram till marknaden. Projektet har pågått under tiden december 2002 till och med februari 2006 och har idag cirka 120 kvinnor men även några män inskrivna i projektet. Av dessa är mellan 50-60 kvinnor aktiva med eget idéutvecklingsarbete. Projektet har hittills resulterat i cirka 15 färdiga produkter av vilka några redan är ute på marknaden och andra är på väg ut på marknaden. Utvärderingens upplägg är; Del I utgör en teoretisk referensram som intervjuerna tolkats från. Del II beskriver sammanlagt sju intervjuer, två av dessa är nyckelpersoner inom projektet, de övriga fem intervjuerna är kvinnor som ingår i projektets målgrupp. Del III avslutningsvis tar upp reflektioner och slutsatser. Centrala inslag i ...