Mitigation of main factors that limit the introduction of energy‐efficient lighting systems - Larsson, Anders; Bollen, Math (Luleå tekniska universitet, Energivetenskap, 2012)
Detta är slutrapporten från den svenska Energimyndigheten projekt (P31550‐1) "Minskat livslängd av energieffektiv belysning på grund av höga nivåer av elektromagnetiska störningar" som utförs av kraftteknik gruppen vid Luleå Tekniska Universitet. I detta projekt har elektromagnetiska störningar studerats i anläggningar med ett stort antal lysrör med högfrekventa förkopplingsdon (HF‐don). Sådana belysningsanläggningar återfinns i butiker och köpcentra, stora kontor och lagerutrymmen.Projektet har resulterat i ökad kunskap om vågformsdistorsion i frekvensområdet 2 till 150 kHz och spridningen av dessa komponenter inom en belysningsanläggning. Följandekonkreta resultat kan nämnas:Övertoner (under 2 kHz) från en belysningsinstallation är låg jämfört med liknande typer av elektroniska lasterEmission inom frekvensområdet mellan 2 till 150 kHz kan hänföras till rester från om ”switchingen” i HF‐donen och återkommande oscillationer som sker näragrundtonens nollgenomgång Typen av emission från belysningsinstallationer i frekvensområdet 2 till 150 kHz kan delas in i följande:o Smalbandiga komponentero Bredbandiga komponentero Återkommande oscillationerNär belysningen installeras i stora grupper som t.ex. i varuhus så sprids de olikaemissionerna på olika sätt. Resterna från switchingen går framförallt mellanarmaturerna medan de återkommande oscillationerna adderas i amplitud och sprider sig uppåt i nätet mot transformatorn.Anledningen till att resterna från switchingen till största del stannar ibelysningsanläggningen beror på att varje EMC‐filter på AC sidan erbjuder en lågimpedans för dessa komponenter.Rapporten diskuterar också idéer om lämpliga lösningar för att minimera olikaemissioner och om hur man designar belysningsanläggningar och EMC‐filter drivdon.De återkommande oscillationerna kan uppfattas som ett potentiellt problem i stora anläggningar. Det finns även inga tecken ännu att återkommande oscillationer är antingen ett hot eller inte, för den förväntade livslängden hos drivdonen. Här behövs dock ytterligare ...