Inpumpning av vatten till Luleå innerfjärdar - MKB : alternativa lösningar - hydrologiska, vattenkemiska och vegetationsmässiga konsekvenser - Erixon, Peter (Luleå tekniska universitet, Geovetenskap och miljöteknik, 2009)
Luleå tekniska universitet har av Luleå kommun, tekniska förvaltningen, fått i uppdrag att utreda effekterna av inpumpning av externt vatten till de uppdämda Luleå innerfjärdar. Fem olika alternativ jämförs inledningsvis varav två efter urval utgör huvudalternativen för den fortsatta miljökonsekvensbedömningen. Som grund för jämförelsen och bedömningen vilar resultaten från tidigare utredningar om innerfjärdarnas hydrologiska, vattenkemiska och ekologiska status. Resultaten från utredningen kan sammanfattas:Bedömningen görs att inpumpningens vattenståndshöjande effekt är den enskilt största faktor som påverkar vattenvegetationens utbredning i innerfjärdarna, genom att märkbart reducera denna. Den inverkan som valet av pump- och strömriktning har på växternas utbredning är förmodligen marginell, Av de två huvudalternativ för inpumpning av vatten som jämförs måste en inpumpning från Skurholmsfjärden förordas före en inpumpning från Mulöviken/Hagaviken på grund av följande orsaker/förhållanden:Läckaget i likskärsbanken försvårar en inpumpning över denna damm betydligt.En inpumpning från Skurholmsfjärden överensstämmer med den naturliga strömbild som nu råder i fjärdarna.En inpumpning från Skurholmsfjärden överensstämmer vattenkvalitetsmässigt bättre med det successionsstadie (den naturliga utvecklingen) som fjärdarna befinner sig idag 2005.Vatten inpumpat från Skurholmsfjärden håller högre vattenkemisk kvalitet än vatten från Mulöviken.· Vid en inpumpning från Skurholmsfjärden kommer fler fjärdbassänger att nås av vattenkvalitetsförbättringar. Detta gäller även den icke dämda SkurholmsfjärdenTrots att stor osäkerhet råder om läckagets storlek i främst likskärsbanken görs bedömningen att en pumpkapacitet på 0,5 m3/s kan vara tillräcklig för att under de flesta vädermässiga förhållanden fylla fjärdarna till bredden under perioden mitten av juni till slutet av september.Energiåtgången för att pumpa 0,5 m3/s under 3,5 månader är ca 9000 kWh. Dammkrönet vid lulsundskanalen måste höjas så att det ligger ca 10 cm över ...