Terrängmodellering av sulfidjord längs väg 97 i S Sunderbyn : uppföljning år 1, 2005 - Pousette, Kerstin; Åkerlund, Håkan (Luleå tekniska universitet, Geoteknologi, 2006)
I samband med byggande av en planskild korsning efter väg 97 i Södra Sunderbyn, skulle ca 20,000 m3 sulfidjord schaktas bort. Sulfidjorden lades upp som en långsträckt terrängmodellering längs med väg 97. På uppdrag av Vägverket Region Norr följer Luleå tekniska universitet upp eventuell miljöpåverkan från terrängmodelleringen enlig ett uppsatt kontrollprogram. Det är framförallt sulfidjordens försurningsegenskaper och hur det påverkar miljön som är av intresse. Programmet omfattar kontroll av den upplagda sulfidjordens geotekniska och miljögeotekniska egenskaper, oxidation av den upplagda sulfidjorden, lakvattenbildning i terrängmodellen samt provtagning och analys av yt- och grundvatten kring terrängmodellen. Kontrollprogrammet omfattar 5 års mätningar och analyser. Den här rapporten innehåller en beskrivning av arbetsgången vid schaktning och uppläggning av sulfidjordsmassorna, terrängmodelleringens uppbyggnad, kontrollprogrammets omfattning samt resultat och utvärdering av det första årets mätningar och analyser. Under det första året kan inte någon påverkan större än den naturliga variationen påvisas kring terrängmodellen. I området där terrängmodellen är upplagd består den naturliga jordprofilen av sulfidjord. Ett år är för kort tid att för att se någon påverkan från den upplagda sulfidjorden. Godkänd; 2006; 20070104 (mlk)