Temperatursprickor i betongkonstruktioner : handbok med diagram för sprickriskbedömning inklusive åtgärder för några vanliga typfall. Del D och E - Jonasson, Jan-Erik; Wallin, Kjell; Emborg, Mats; Gram, Annika; Saleh, Iad; Nilsson, Martin; Larsson, Mårten; Hedlund, Hans (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2001)
Föreliggande handbok är framtagen i ett SBUF-projekt med Kjell Wallin, Peab som projektledare. Projektet har genomförts i nära samarbete mellan Peab Sverige AB och Luleå tekniska universitet. Arbetet har inneburit att ett stort antal datorberäkningar har genomförts, och de redovisas i diagramform i denna handbok. Resultaten avses att användas att fylla i en blankett i ett Excel-ark. Syftet är att för typfallet vägg-på-platta ska handboken ge underlag för sprickriskbedömning och i förekommande fall ange vilka typåtgärder som ska sättas in. Avsikten är därvid att man inte ska behöva göra några externa beräkningar, men användaren har full frihet att själv ta fram temperaturen eller tvångssituationen på godtyckligt annat sätt. Handboksmetodiken avser en fortsättning på det som i Bronormen (Bro 94, bilaga 9-5) kallas metod 2, och den redovisade kompletteringen innefattar främst att erforderliga åtgärder (kylning och/eller värmning) för det valda typfallet inkluderas. Godkänd; 2001; 20080525 (ysko)