Det virtuella gymnasiet : utvärdering av undervisning med distansöverbryggande teknik i gymnasieskolan - Johansson, Kjell (Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, 2006)
Denna studie är en utvärdering av projektet "det virtuella gymnasiet" som bedrevs i gymnasieskolorna i Östra Norrbotten, det vill säga Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå. Avsikten med utvärderingen var att belysa ett antal frågeställningar beträffande effekterna av nyttjandet av distansöverbryggande teknik i undervisningen. Totalt ingår sex gymnasiekurser i utvärderingen; spanska, naturkunskap, datorkunskap, musik, filosofi och visual basic. De metoder som använts är frågeformulär till eleverna och intervjuer med lärarna. Slutsatserna av resultaten är att kursernas uppläggning till viss del inneburit bättre tillgänglighet till utbildning och i hög grad främjat ökad individualisering och elevcentrerade arbetssätt. Vidare har kursernas uppläggningar stimulerat till en aktivare elevroll, samt gett möjligheter att tillhandahålla insändningsuppgifter och kompetensprov via nätet. Beträffande elevernas lärande var den allmänna uppfattningen att uppläggningen med distansöverbryggande teknik inte inverkat menligt avseende kvaliteten i lärandet. Godkänd; 2006; 20061211 (ysko)