Betonghållfasthet i järnvägsbroar på Malmbanan : karakteristisk tryck- och draghållfasthet för 20 broar mellan Luleå och Gällivare - Thun, Håkan; Ohlsson, Ulf; Elfgren, Lennart (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 1999)
Denna rapport redovisar provningsresultat från en utökad provning med hjälp av Capo-test och studsmätningar (Schmidthammare) för en bro över Lautajokki som tidigare har utmattningsprovats i LTUs testlaboratorium. Förutom resultaten från denna provning redovisas även provningsresultat som erhållits med hjälp av enaxiella dragförsök och provning av tryckhållfasthet i cylindrar, för broar (vägportar) på Malmbanan längs bansträckningen Luleå-Gällivare. Med hjälp av provningsresultaten har tryck- och draghållfasthetsklass samt karaktäristisk tryck- och draghållfasthet bestämts för aktuella broar. Studien visar att tryckhållfastheten i de studerade äldre konstruktionerna har ökat kraftigt jämfört med fordrad hållfasthet (aktuella objekt K40-45) men att de varierar från bro till bro. Resultaten visar att draghållfastheten varierar kraftigt mellan broarna (eg. deras sidobalkar) och att det inte på basis av enbart dessa försök går att säkerställa att draghållfastheten ökat i samma takt som tryckhållfastheten. Resultaten från de olika testmetoderna som använts på Lautajokki-bron antyder att det är olika hållfasthet i sidobalk respektive platta. Av denna orsak har en reduktion av hållfastheten föreslagits om provning skett i sidobalkarna och det är plattan som ska analyseras. I rapporten redovisas även metoder att ur provningsresultaten bestämma karaktäristisk hållfasthet. Godkänd; 1999; 20061111 (ysko)