Lyftet : forskning om kvinnors företagande och initiativ i innovationssystem - Udén, Maria; Johansson, Anders W.; Lindberg, Malin; Stenmark, Lina (Luleå tekniska universitet, Arbetsvetenskap, 2008)
Slutrapport för projektet Lyftet. Lyftet har haft sin bas i två forskningsmiljöer, en vid Luleå tekniska universitet och en vid Mälardalens högskola. Vid båda dessa miljöer har man sedan ett flertal år bedrivit forskning kring, och även konkret utvecklingssamarbete med, lokala projekt och initiativ där kvinnor haft drivande roller i innovationsinriktat arbete, med bas i norra Norrland, Södermanland och Västmanland. Slutrapporten - som är kort och håller fram huvuddragen i Lyftets resultat - är uppdelad så att var och en av projektets fyra forskare haft några sidor till förfogande att själv bestämma innehållet. Projektets forskare har olika bakgrund, och har delvis intresserat sig för olika vägar att teoretisera Lyftets forskningsmaterial. Mångfalden i stil och perspektiv stimulerar till vidare utveckling. För mer fylliga vetenskapliga och debatterande resultatredovisningar finns läshänvisningar till publicerade och i några fall kommande publikationer inklusive två doktorsavhandlingar som planeras till 2010. Rapportens teman är; Information och brist på information; Kvinnor, teknik och innovationssystem; Uppväga eller spä på marknadens brister?: Samhällets roll i teori och praktik; Entreprenörskapsdiskursens historiska rötter; Behovet av en kritisk emancipatorisk forskning; Prioriteringsmönster i Sveriges innovationspolitik; Resurscentrum som innovationssystem; Quattro helix; Innovationsinnehåll; Att synliggöra andra perspektiv; I skärningspunkten mellan tre perspektiv; Mätande i fokus; Intersektionalitet Godkänd; 2008; 20081027 (ysko)