Brottbelastning av en 55 år gammal spännbetongbro i Kiruna - Kalibrering av modeller för tillståndsbedömning : Slutrapport till BBT - Elfgren, Lennart; Bagge, Niklas; Nilimaa, Jonny; Blanksvärd, Thomas; Täljsten, Björn; Shu, Jiangpeng; Plos, Mario; Larsson, Oskar; Sundquist, Håkan (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2015)
En 55 år gammal spännbetongbro med fem spann med längden 121,5 m har provats till brott för att studera och kalibrera metoder för tillståndsbedömning av befintliga broar. Projektet harbidragit till att ge svar på flera av de frågor som ställs beträffande hållbart byggande och uppföljning av befintliga konstruktioner inom BBT - Branschprogram för forskning och innovation avseende byggnadsverk inom transportsektorn. Framför allt adresseras följande områden:A.2.1 Säkerhet, robusthet och sårbarhet – En betydande robusthet finns i den studerade typen av broar och säkerheten mot brott är större än den som erhålls med modellerna i de europeiska betongnormerna.A.2.4 Metodik för individuell bärighetsklassning av broar – En kombination av FE-modellering och analytiska studier baserade på verklig geometri och aktuella materialdata har goda förutsättningar att kunna ge betydligt mer kvalificerade bedömningar av kvarvarande bärförmåga än nu tillämpade metoder.A.2.5 Beständighet och livslängd hos nya byggnadsverk – Projektet ger underlag för förbättrade metoder att bestämma beständighet och livslängd hos spännbetongbroar.A.3.1 Mätmetoder – I projektet har en ny metod för fotografisk töjningsmätning provats. Resultaten har ännu inte hunnit helt utvärderas men de ser lovande ut.A.3.2 Bedömning av tillstånd och livslängd – Projektet ger underlag för förbättrade metoder för bedömning av tillstånd och livslängd.Projektet har hittills redovisats i en doktors- och en licentiatavhandling och i tio tidskrifts- och konferensartiklar. Godkänd; 2015; Bibliografisk uppgift: Projektrapport 170213-1; 20151124 (elfgren) Sveriges Bygguniversitet