BIM i infrastrukturprojekt : Kartläggning av VDC-användning i Sverige - Johansson, Tim (Luleå tekniska universitet, Byggkonstruktion och -produktion, 2012)
Virtuellt byggande har de senaste åren börjat införas och tillämpas i allt högre grad inom framför allt projektering och byggande av bostäder och lokaler. Ett allt större antal offentliga och privata aktörer genomför nu projekt där modeller används för att effektivisera byggprocessen Även inom anläggningsbyggandet har intresset ökat och ett större antal projekt har använt sig av byggnadsinformationsmodeller (BIM) i olika tillämpningsområden. Frågor som ofta uppstår är bland annat vad som har varit nyttoeffekter och framgångsfaktorer av tillämpningen. För att utveckla användningen av BIM så krävs att dessa frågeställningar besvaras och belyses av olika aktörer så att positiva och negativa erfarenheter sprids. I en intervjustudie av sex stycken projekt identifierades framgångsrika tillämpningar av BIM i anläggningssektorn. Studien genomfördes av Luleå Tekniska Universitet i samarbete med OpenBIM. Det flesta respondenterna i intervjuerna var överens om att användningen av BIM i infrastrukturprojekt befinner sig i ett ganska tidigt skede. I nuläget finns öar av applikationsområden där det krävs stora anpassningar av mjukvaran för att kunna integrera användningen genom projektet och därigenom tillvarata den potentiella helhetsnyttan. Mycket arbete återstår för att uppnå ett sammanhängande informationsflöde mellan planering, produktion och förvaltning. Processen behöver förbättras med strategier, upphandlingsformer, branschöverenskommelser och standardiseringar för att uppnå en transparens och förståelse för ett integrerat modellbaserat arbetssätt. OpenBIM kan här utgöra ett gemensamt forum där aktörer kan samlas, föra dialog med varandra och sprida erfarenheter av BIM i infrastrukturprojekt. Hänsyn behöver tas till organisationen, processen såväl som produkten om BIM ska bli en viktig del i anläggningsprojekt Godkänd; 2012; 20120402 (johtim)