Utveckling av riktningsanalys exergiberäkningar i Luleå och Strängnäs kommuner eller Hur kan man veta om man hushållar med resurserna på ett hållbart sätt? - Delin, Staffan; Gundelius, Eva (Luleå tekniska universitet, 1998)
Bakgrunden till projektet är den riktningsanalys som utvecklades av Eva Grundelius år 1991. Riktningsanalysen som är uppbyggd kring sex frågor fungerar som en checklista för hållbar utveckling. Den kan användas i många slag av beslutssituationer. För att göra riktningsanalysen mer operativ och kvantifierbar har den i detta projekt kopplats samman med en exergianalys. Exergi är ett fysiskt mått på resursers värde. Denna analys görs med utgångspunkt från det livsuppehållande systemet, ekosystemet. För att mänskligheten ska överleva på sikt får inte exergikostnaderna överstiga intäkterna i exergiformer. Detta gäller också för ett hållbart projekt och ett hållbart samhälle. I rapporten behandlas olika alternativ för att behandla avlopp från en by i Luleå kommun. I Strängnäs är det olika alternativ för behandling av hushållsavfall som analyseras. Godkänd; 1998; 20071017 (margjo)